Zupa cytrynowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Może być wstępem do obiadu lub samodzielnym daniem.
Fot. Darius Dzinnik
Zupa cytrynowa

Składniki
- bulion drobiowy - 1,5 litra
- ryż - długoziarnisty, 50 g
- jajka - 4
- sok z cytryny - 2
- sól -
- biały pieprz -
Sposób przygotowania
- Bulion zagotować.
- Ryż umyć odsączyć, wsypać do bulionu, a następnie gotować pod przykryciem 15-20 minut, na małym ogniu.
- Jajka wbić do miseczki lekko ubić na pianę, stopniowo dolewając sok z cytryny.
- Odlać szklankę wrzącego bulionu, po trochu wlewać do masy jajecznej, stale mieszając.
- Garnek z bulionem zdjąć z ognia, a następnie ciągle mieszając, wlewać masę jajeczną.
- Zupę podgrzać, ale nie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
Najnowsze komentarze