Zupa dyniowa to potrawa, pełna warzyw i kolorów. Bardziej przypominająca mus, ale i tak wspaniale smakuje. Zupę dyniową można podawać z makaronem.
Zupa Dyniowa

Składniki
- dynia - 1,5 kg
- jabłko - 1 słodkie
- cebula -
- bulion drobiowy lub warzywny - 1l
- masło - 3 łyżki
- curry - 1 łyżeczka
- ostra papryka mielona - szczpta
- sól -
- pieprz -
- bazylia - kilka listków
Sposób przygotowania
- Dynię myjemy i osuszamy.
- Obieramy, usuwamy nasionka, a miąższ kroimy w małą kostkę.
- Cebulę obieramy i siekamy.
- Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienie i kroimy w kostkę.
- W garnku roztapiamy masło.
- Dusimy cebulę kilka minut.
- Dodajemy dynię i jabłko.
- Doprawiamy curry i papryką.
- Mieszając podsmażamy ok. 10 minut.
- Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż do momentu gdy dynia będzie miękka.
- Lekko studzimy.
- Miksujemy do momentu, powstania kremu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dekorujemy bazylią.
Najnowsze komentarze