Przepis na świąteczne danie jakim jest żurek z jakiem. Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Jego podstawią jest zakwas. Przyrządza się go z mąki żytniej razowej, pytlowej lub owsianej. Do glinianego garnka wsypuje się porcję mąki, zalewa ciepłą, przygotowaną wodą, przykrywa gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawia na kilka dni w ciepłym miejscu. Jeśli do porcji mąki dodamy ząbek czosnku, żurek nabierze charakterystycznego aromatu. Zakwas można również przygotować na skórkach chleba. Proces powstawania zakwasu trwa kilka dni, dlatego jeśli nie mamy tyle czasu, możemy kupić gotowy zakwas w sklepie (najczęściej sprzedawany jest w szklanych butelkach o pojemności 0,5L).
Żurek z jajkiem
Składniki
- zakwas - 0,5 l
- majeranek -
- sól -
- pieprz -
- liść laurowy -
- pieprz - 2 ziarna
- ziele angielskie - 2 ziarna
- czosnek - 1 ząbek
- mąka - 1 łyżka
- jajka - 4
- biała kiełbasa - 20 dag
Sposób przygotowania
- Zagotować 1 litr wody i wlać żurek, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
- Gotować około 10 minut, dodać obrany, drobno posiekany czosnek.
- Mąkę rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się żurku, zamieszać i zagotować.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo i ostudzić, następnie obrać i pokroić na cząstki.
- Kiełbasę pokroić na kawałki i zarumienić na patelni.
- Żurek podawać z jajkiem i kiełbasą
Najnowsze komentarze