Domowe soki są świetnym źródłem wielu witamin oraz innych cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Z ich dobroci warto jest korzystać przez cały rok – nie tylko podczas jesieni i zimy, kiedy to dostęp do świeżych owoców i warzyw jest raczej mocno utrudniony.
Na co dzień warto jest korzystać z sezonowych produktów. Lato to czas, kiedy jest szeroki dostęp do wielu pysznych owoców i warzyw – są one nie tylko smaczne, ale i w pełni wartościowe dla organizmu. Aby całkowicie w 100 procentach wykorzystać ich potencjał do przygotowywania domowych soków warto jest używać wyciskarki, która gwarantuje całkowite wykorzystanie owocu czy warzywa, a także zapewnia przygotowanemu sokowi maksimum witamin, enzymów oraz makro- i mikroelementów.
Wybierając owoce i warzywa do soków warto jest zwrócić uwagę na ich wygląd oraz prezentacje. Warzywa i owoce nie powinny być przerośnięte, powinny przyjemnie pachnieć oraz nie mieć śladów pleśni na sobie czy innych uszkodzeń. Najlepiej sprawdzą się oczywiście produkty z własnego ogródka, ale oczywiście wiadomym jest, że nie każdy ma możliwość samodzielnej uprawy. Warto więc wybierać owoce i warzywa pochodzące ze sprawdzonych miejsc – świetnym wyborem jest udanie się na targ, gdzie można zakupić produkty od lokalnych rolników.
Nowoczesne wyciskarki do owoców pozwalają na stworzenie soku praktycznie ze wszystkich rodzajów owoców. Polecane są zarówno owoce typowo miękkie (maliny, jagody, truskawki i inne), jak również te twardsze (np. jabłka). Większości owoców nie trzeba obierać ze skórki – oczywiście o ile jest ona jadalna. W przypadku np. cytrusów czy arbuza niezbędne jest usunięcie skórki. Owoce, które zawierają w środku gniazdko nasienne (jabłka, gruszki etc.) należy przed wrzuceniem do wyciskarki rozkroić. Czasami zdarza się, że gniazdo jest zapleśniałe – wtedy może skutecznie zepsuć nam cały sok. Owoce z pestkami należy przed poddaniem ich obróbce wydrylować i usunąć pestkę. Duże owoce warto jest pokroić na mniejsze kawałki, tak aby bardziej ergonomicznie korzystać z wyciskarki. Podobnie jest z warzywami – obecnie dostępne na rynku wyciskarki do warzyw radzą sobie doskonale zarówno z bardziej, jak i mniej twardymi warzywami, co daje bardzo szerokie możliwości tworzenia różnorodnych kompozycji smakowych. Warzywa warto jest dokładnie umyć oraz niekiedy obrać ze skórki.
Najnowsze komentarze