Coraz więcej Polaków przekonuje się do sushi. Chociaż większość osób ten japoński specjał zamawia przede wszystkim w lokalach, niektórzy próbują przyrządzić danie w domowym zaciszu. Jeśli masz ochotę na smaczne jedzenie, ale nie jest Ci po drodze do lokali serwujących sushi w Częstochowie, przyrządź je samodzielnie. Co powiesz na wariant tego dania w tempurze? Poznaj sprawdzony przepis.
Tempura jest jednym z najbardziej popularnych dań przyrządzanych w Japonii. Jest to nic innego jak kawałki warzyw, owoców morza czy ryb obtoczone w cieście i smażone na głębokim oleju. W ten sposób można przyrządzić również sushi, które zaskakuje swoim oryginalnym smakiem.
Jak przygotować sushi w tempurze?
Jeżeli chcesz zjeść smaczne sushi serwowane w Częstochowie, ale w wersji na ciepło, tempura sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Zanim jednak przystąpisz do jej przyrządzania, poznaj kilka istotnych wskazówek. Musisz bowiem wiedzieć, że przygotowanie ciasta na tempurę jest tylko pozornie łatwe. Wystarczy popełnić nawet mały błąd, aby zwiększyć ryzyko niepowodzenia.
Przygotowując tempurę pamiętaj, by:
- woda była lodowata – im niższa temperatura, tym lepiej
- ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki
- przed zanurzeniem sushi w cieście, każdy składnik był bardzo dokładnie osuszony.
Krok 1. Przyrządź ciasto na tempurę
Przepisów na tempurę jest wiele, a każdy z nich jest w zasadzie podobny. Różnice mogą polegać na ilościach poszczególnych składników i proporcjach między nimi. Nie ma to jednak tak dużego znaczenia – najważniejsze jest bowiem to, by postępować zgodnie z instrukcją.
Składniki:
- 140 ml lodowatej wody
- 1 duże jajko
- 200 g mąki
- odrobina proszku do pieczenia
- olej roślinny do smażenia.
Lodowatą wodę wlej do miski. Wbij dobrze schłodzone jajko. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą – tylko do ich połączenia. Nie musisz pozbywać się powstałych grudek – wysmażą się, a ciasto zachowa odpowiednią chrupkość (dzięki temu, że nie będzie zbyt długo i intensywnie mieszane).
Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce.
Krok 2. Przygotuj sushi
Jeśli często zamawiasz sushi serwowane w Częstochowie, z pewnością masz swoją ulubioną wersję. Przygotuj ją samodzielnie, korzystając z dowolnego przepisu. Ewentualnie możesz zamówić porcję na wynos lub w dowozie, a resztę przygotować we własnym zakresie.
Krok 3. Smażenie sushi w tempurze
Zacznij od rozgrzania oleju roślinnego – najlepiej do temperatury 180oC. Obtocz kawałki sushi w przygotowanej tempurze, a następnie smaż na głębokim tłuszczu. Gdy ciasto będzie chrupiące, wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu, np. ręcznikiem papierowym.
Smaż po 2-3 kawałki jednocześnie, aby nie ochłodzić nadmiernie oleju.
Jeżeli pierwsze samodzielnie przygotowane sushi w tempurze nie będzie idealne, nie zrażaj się. Doskonal swoje umiejętności, by kolejnym razem przyrządzić danie, które będzie zbliżone do oryginału.
Najnowsze komentarze