Zamawiając lub robiąc pizzę samemu, trudno sobie wyobrazić o niedoprawienie tej potrawy specjalnym sosem. Oprócz klasycznego ketchupu czy majonezu istnieje wiele innych rodzajów tego nadającego smak kulinarnego specyfiku. Jakich?
Sos pomidorowy – jeden z najpopularniejszych sosów używanych do pizzy i innych potraw kuchni włoskiej. Przyrządzany jest zazwyczaj z duszonych pomidorów lub z wody i koncentratu pomidorowego. Do przyprawienia stosuje się takie przyprawy jak bazylia, oregano, tymianek cebula czy czosnek. Sprawdzi się w większości smaków. Warto dodać, że ketchup także jest odmianą sosu pomidorowego.
Sos meksykański – to sos będący połączeniem ketchupu i pomidorów. Do tych składniów obowiązkowo należy dodać paprykę. Jest nieco gęstszy, ciemniejszy i zdecydowanie ostrzejszy niż klasyczny sos pomidorowy.
Sos czosnkowy – obecnie bardzo często wybierany, zwłaszcza przez młodszą grupę konsumentów. Jest banalny do przyrządzenia samemu: wystarczy czosnek, woda, śmietana 18% i dowolne zioła do przyprawienia. Również będzie pasował do wielu rodzajów pizz.
Sos tysiąca wysp – to sos, którego podstawowym składnikiem jest majonez. Swoją nazwę zawdzięcza regionowi Tysiąca Wysp znajdującemu się na pograniczu USA i Kanady. Inne składniki, których używa się do wyrobu tego sosu to jaja na twardo, sos chili, świeża papryka, pikle, pietruszka, oliwki i cebula.
Sos barbecue (BBQ) – to sos doskonale nadający się do mięsa wszelkiego rodzaju, a zwłaszcza wieprzowiny, żeberek wołowych i kurczaka. Zwykle ma słodko-ostry posmak. Do najczęstszych składników używanych do przygotowywania sosu barbecue należą: przecier pomidorowy, ocet, dowolne przyprawy oraz cukier.
Sos pesto – popularny w makaronach, jednak nadaje się również do pizzy. Jego nadrzędnym składnikiem jest bazylia. Do uzyskania niepowtarzalnego smaku przyda się również oliwa, parmezan, orzeszki piniowe i sól.
Artykuł powstał we współpracy z pizzerią nocną z Poznania –Fresh Pizzą mającą swoje lokale na Grunwaldzie, Winogradach i Ratajach.
Najnowsze komentarze