Sałatka gyros to danie pochodzące z Grecji. W Polsce ostatnio stała się bardzo popularna, co nikogo nie powinno dziwić. Mam nadzieję, że przekonacie się do niej dzięki temu przepisowi.
Sałatka gyros

Składniki
- kapusta pekińska - 1 mała
- pierś z kurczaka - 250 gram
- sos czosnkowy - 4 łyżki
- kukurydza - 1 puszka
- pomidory - 2
- ogórek - 1
- cebula - 2 czerwone
- przyprawa Gyros - 1 łyżka
- majonez - 4 łyżki
- olej do smażenia -
Sposób przygotowania
- Pokroić pierś kurczaka w kawałki i posypać przyprawą do gyrosa.
- Mięso włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
- Posiekać kapustę pekińską i cebulę
- Wyjąć pierś z kurczaka z lodówki i smażyć na złoty kolor. Następnie zostawić odsączyć tłuszcz i zostawić do ostygnięcia.
- Pokroić ogórki i pomidory.
- Następnie wszystkie składniki ułożyć warstwami: połowa pokrojonej kapusty pekińskiej, pierś z kurczaka, cebula, 2 łyżki sosu czosnkowego, ogórki, kukurydza, pomidory, reszta kapusty pekińskiej oraz 2 łyżki sosu czosnkowego.
Najnowsze komentarze