Sos pomidorowy jak sama nazwa mówi przyrządzany jest z pomidorów z dodatkiem cebuli, boczku wędzonego i kilku przypraw, które dodają potrawie wyraźniejszy smak. Sos pomidorowy idealnie komponuje się z pizzą, ryżem jak i różnego rodzaju mięsem bądź makaronem.
Sos pomidorowy

Składniki
- pomidory - 1 puszka (850 ml)
- cebula - 2 średnie
- boczek wędzony - 10 dag
- papryczka chili - 1 pikantna
- rosół - w proszku, 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Sposób przygotowania
- Pomidory rozdrobnić w zalewie.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Boczek wędzony pokroić w kostkę.
- Papryczkę chili rozciąć i usunąć pestki. Strączek pokroić w prążki.
- Boczek wysmażyć bez tłuszczu na patelni.
- Wrzucić paprykę i cebulę i zeszklić.
- Podlać połową szklanki wody.
- Dodać rozdrobnione pomidory z puszki.
- Gotować na dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Po zagotowaniu doprawić do smaku i wymieszać.
Najnowsze komentarze