Współczesne żywienie pozostawia wiele do życzenia. Zabiegani zazwyczaj nie mamy czasu na przygotowanie różnych dań, które byłyby przygotowywane zgodnie ze sztuką kulinarną. Zazwyczaj sięgamy po półprodukty i zamienniki, które w mgnieniu oka zamieniają się w bulion, stając się — skądinąd niezdrową — bazą zup. Na szczęście nasza świadomość nie pozostaje obojętna i coraz chętniej szukamy zdrowej alternatywy.
Doskonałym przykładem idealnego produktu jest susz warzywny, który bynajmniej nie musi konkurować z przemysłowo wytwarzanymi i naszpikowanymi chemicznymi składnikami kostkami. Znany od wieków — przygotowywały go już nasze babki- ponownie został doceniony i stał się jednym z najchętniej poszukiwanych artykułów spożywczych.
Przyglądając się mu z bliska, nie odkryjemy w nim polepszaczy smaku, czy wielorakich barwników i konserwantów. Producenci powrócili nie tylko do natury, ale i do sprawdzonych przez wieki metod jego produkcji. Do jego wytworzenia wykorzystuje się pełnowartościowe warzywa pochodzące z kontrolowanych upraw. Ten ostatni element to jednocześnie spory atut, którego niejednokrotnie brakuje nawet świeżym, supermarketowym warzywom.
Pełnia wartości, pełnia zdrowia
Wysokiej jakości susz warzywny, który dostępny jest na półkach większości supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością to skoncentrowane i zamknięte w procesie produkcji wszystkie właściwości. Jedyną witaminą, która niestety nie jest w stanie przetrwać procesu suszenia, jest witamina C, ale z uwagi na to, że jest ona powszechna w innych produktach, jej brak nie jest ogromną stratą.
Proces suszenia ma na celu ograniczenie, ale nie całkowite wyeliminowanie wody z warzyw. Susz warzywny zawiera średnio 10% jej wartości, tym samym pokrojone w cząstkę warzywa nie są całkowicie suche i tym samym łamliwe. Suszenie pozwala na zahamowanie rozwoju niekorzystnej mikroflory, a także eliminuje procesy enzymatyczne, które normalnie prowadzą do utraty wartości odżywczych, a także barwników. Co więcej, wysokie temperatury suszenia i sterylne środowisko staje się nieprzyjacielem ewentualnych patogenów — w efekcie susz jest bezpieczny pod każdym względem. Należy zauważyć, że suszenie warzyw pozwala na zachowanie smaku, który zostaje ponownie uwolniony w zetknięciu się produktu z wodą.
Ponadto susz warzywny to skoncentrowana dawka cennych minerałów oraz błonnika. Przygotowane na nim dania odzyskują swój perfekcyjny smak, kolor i zapach, ale przede wszystkim są zdrowe i pozbawione rzeczy, które zatruwają nasz organizm.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Ogrodnik S.A.
Najnowsze komentarze