zamiast imponującego ulubionego sernika na podwieczorek można przygotować biszkopt z nadzieniem twarożkowo-bananowym. deser ten an pewno będzie smaczny i zdrowy.
Biszkop z nadzieniem twarożkowo-bananowym
Składniki
- Ciasto:
- jajka - 4
- mąka tortowa - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- sól - szczypta
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 1 łyżka
- bułka tarta - 1 łyżka
- Krem
- serek homogenizowany - 2 opakowania
- żelatyna - 3 łyzeczki
- śmietana gęsta - 2 łyżki
- masło - 1/2 kostki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- cukier puder - 2 łyżki
- cytryna -
- wiórka kokosowe - lub sezam, 3 łyżki
- banany - 3
Sposób przygotowania
- białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Mąkę i piane stopniowo dodawać do żółtek, delikatnie mieszając.
- Tortownice wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto wystudzić i wyjąć.
- Przygotować krem: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
- Jednego banana obrać, miąższ rozgnieść.
- Serki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, banana obrać, miąższ rozgnieść.
- Serki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, banana, skórkę i część soku z cytryny, zmiksować.
- Żelatynę rozpuścić podgrzewając, cienkim strumieniem wlać do kremu, cały czas ubijając.
- Dodać masło z cukrem, ubijać, aż krem zacznie gęstnieć.
- Biszkopt przeciąć na 2-3 krążki, przełożyć kremem.
- Pozostałe banany obrać, pokroić, skropić resztką soku cytrynowego, udekorować wierzch tortu, boki zaś oprószyć sezamem bądź wiórkami.
- Odstawić na 2 godziny, by ciasto nabrało smaku.
Najnowsze komentarze