Lekkie i nieco słodkawe danie mające jednak pikantny posmak. Jest to idealna propozycja do przygotowania dla naszych gości – nie ma w niej nic strasznego, co mogłoby zniechęcać do spróbowania. Bogactwo warzyw sprawia, że talerz wygląda niezwykle kolorowo.
Warto pamiętać:
Mąka kukurydziana pojawia się w zdecydowanej większości chińskich przepisów – jest ona jednym z podstawowych składników tamtejszej kuchni. Ponadto różni się nieco procesem produkcji od mąki kukurydzianej produkowanej w Europie dlatego ważne jest korzystanie z możliwie jak najbardziej oryginalnych składników. Dlaczego mąka jest taka popularna? Przede wszystkim pomaga mięsu wchłonąć smak składników oraz sprawia, że jest nieco bardziej aksamitne i delikatne. Ponadto ma także właściwości zagęszczające. Często mięso podlewa się różnymi sosami bądź bulionami, mąka kukurydziana jednocześnie wchłania ich smak ale też sprawia, że sos staje się bardziej zwarty przez co lepiej komponuje się z ryżem bądź makaronem.
Kurczak Da-Cien
Składniki
- pierś kurczaka - 1 sztuka
- Warzywa
- zielona papryka - 1 sztuka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- zielona papryczka chili - 2 sztuki
- czosnek - 4 ząbki
- Marynata
- jasny sos sojowy - 1 łyżka
- wino ryżowe - 1 łyżka
- Sos
- wrzątek - 2 łyżki
- wino ryżowe - 2 łyżki
- jasny sos sojowy - 1 łyżka
- ciemny sos sojowy - 1 łyżka
- ocet - 1 łyżeczka
- olej sezamowy - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka kukurydziana - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Mięso
- Kurczaka kroimy w sporą kostkę, mieszamy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut.
Sos
- Składniki przeznaczone na sos dokładnie mieszamy w miseczce - warto najpierw wlać wszystkie płynne rzeczy a dopiero potem sypkie.
Warzywa
- Zieloną i czerwoną paprykę kroimy w kostkę (około 1x1cm), pamiętając oczywiście o oczyszczeniu z gniazda.
- Papryczki chili drobno siekamy - możemy zostawić pestki, wtedy danie będzie nieco bardziej pikantne.
- Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki albo rozgniatamy i siekamy.
Wok
- W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju na których podsmażamy kurczaka (tylko do zmiany koloru), po czym wyjmujemy go i odkładamy na bok.
- Ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i gdy zacznie dymić dodajemy warzywa - najpierw paprykę, którą smażmy przez 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy czosnek oraz papryczkę chili i smażymy przez kolejne dwie minuty - uwaga na bardzo aromatyczny zapach.
- Ponownie dodajemy mięso i zalewamy całość sosem. Smażymy przez około minutę cały czas intensywnie mieszając.
Najnowsze komentarze