Nieco czasochłonne danie, które do szybkiego i właściwego przygotowania wymaga odpowiedniej organizacji czasu i porządku podczas gotowania. Przed przygotowaniem warto poznać smak poszczególnych składników aby ewentualnie móc doprawić całość w prawidłowy sposób.
Warto pamiętać:
Kuchnia chińska charakteryzuje się spójnością nawet w obrębie jednego dania. W tym przepisie warto zwrócić uwagę na konsekwentny sposób krojenia warzyw oraz mięsa. Całość jest krojona w słupki bądź cienkie paski, jest to szczególnie ważne dla zachowania właściwego wyglądu dania. Każda potrawa jak też całe grupy dań mają ściśle określony sposób przygotowywania składników. Samą pierś kurczaka można pokroić na cztery podstawowe sposoby tylko na potrzeby gotowania techniką stir-fry. Nie jest to tylko sztuka istnieje powiem praktyczne wytłumaczenie tego faktu – składniki przygotowane w określony sposób lepiej się łączą i komponują. Przypominam, że podczas jedzenia ważne jest aby nabrać za każdym razem pełną porcję posiłku (mieszankę wszystkich składników).
Wołowina z brokułami
Składniki
- ryż jaśminowy - 1 szklanka
- wołowina - 250 gram
- cukier - 1 łyżeczka
- olej sezamowy - 1-2 łyżeczki
- bulion lub wywar grzybowy - 1 szklanka
- Marynata
- biały pieprz - 1 łyżka
- wino ryżowe - 1 łyżka
- Sos
- wino ryżowe - 1 łyżka
- sos ostrygowy - 2 łyżki
- ocet ryżowy - 1/2 łyżki
- jasny sos sojowy - 2 łyżki
- ciemny sos sojowy - 2 łyżki
- Warzywa
- grzyby shitake - 6 sztuk
- marchewka - 1/2 sztuki
- brokuł - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- imbir - 1 centrymetr
Sposób przygotowania
Mięso
- Wołowinę kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą i odstawiamy na minimum 20 minut.
Sos
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sos w małej miseczce.
Warzywa
- Imbir i czosnek drobno siekamy.
- Marchewkę kroimy w słupki natomiast grzyby w cienkie paseczki.
- Brokuł należy podzielić na możliwe małe cząstki.
Wok
- W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju - gdy zacznie dymić to wrzucamy mięso i podsmażamy je (ciągle mieszając). Gdy mięso zmieni kolor odkładamy je na talerzyk.
- Ponownie rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy brokuły - należy je smażyć aż zmiękną. Trwa to około 2-4 minut, aby przyspieszyć nieco ten proces możemy dolać chochlę bulionu bądź wywaru grzybowego.
- Dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez kolejne dwie minuty.
- Wlewamy sos i dodajemy łyżeczkę cukru.
- Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu bądź wywaru grzybowego i dusimy przez 2-3 minuty.
- Możemy całość nieco zagęścić dodając mąkę kukurydzianą rozmieszaną z wodą.
- Całość skrapiamy olejem sezamowym i podajemy.
Najnowsze komentarze