Ciepłe biszkoptowe omlety z dodatkiem dżemu morelowego uprzyjemnia wieczorne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Omlet
Składniki
- masło - 2 łyżeczki
- jajka - 5
- cukier - 3 łyżki
- cukier waniliowy - 2 łyżki
- mąka - 4 łyżki
- skórka cytryny - 2 łyżeczki
- sól - szczypta
- dżem morelowy - 4 łyżki
- likier pomarańczowy - 3 łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Cukier i cukier waniliowy wymieszać i dosypać powoli do piany nadal ubijając.
- Na pianę przesiać mąkę, wsypać sól i skórkę cytrynową i wlać żółtka.
- Wszystko razem delikatnie wymieszać.
- W niskiej formie o średnicy 30 cm roztopić masło i rozprowadzić je równomiernie po całym dnie.
- Następnie wlać masę biszkoptową, tak żeby brzegi były trochę grubsze niż środek.
- Omlet piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. przez 15 minut na złocisty kolor.
- Dżem morelowy rozetrzeć z likierem pomarańczowym i lekko podgrzewać.
- Omlet przełożyć na talerz.
- Połowę omletu posmarować dżemem i złożyć na pół.
- Gotowy posypać cukrem pudrem i podzielić na 4 części.
taki smakowity… ach!
pozdrawiam!