Od prawidłowego przechowywania produktów spożywczych w lodówce zależy nie tylko ich świeżość, lecz także to, czy zachowają składniki odżywcze. Sprawdź, czy znasz podstawowe zasady, których przestrzegania radzą specjaliści.
Gdy kupujemy produkty spożywcze w sklepie, to są one rozlokowane albo na półkach, albo w lodówkach. Ich ułożenie nie jest przypadkowe, ale często nie zwracamy uwagi na ten aspekt. Tymczasem w naszej lodówce, niezależnie od tego, jak jest ona duża, również znajduje się co najmniej kilka półek. Czy wiesz, na której postawić dżem, na której zaś owocową sałatkę?
Dzisiejsi producenci sprzętu AGD doskonale wiedzą, że dla konsumentów ma znaczenie to, jak wygląda wnętrze lodówki, a dokładniej, czy będą mogli np. regulować wysokość poszczególnych półek. Z tego też względu większość urządzeń jest przystosowana do obniżenia lub podwyższenia półki. Takie rozwiązanie sprawdza się szczególnie wówczas, gdy masz świadomość, jak w lodówce należy prawidłowo przechowywać poszczególne produkty.
Co postawić na poszczególnych półkach w lodówce?
Najcieplej jest na górnych półkach w lodówce. Z tego względu powinny się tam znaleźć takie produkty jak: dżemy, jogurty czy inne desery zamknięte w jednorazowych opakowaniach. Również wyroby masarskie czy twaróg możesz z powodzeniem rozlokować na górnych półkach.
Zdarza ci się ugotować zupę na dwa dni? Aby danie nie zepsuło się, włóż je do lodówki. Przykryty pokrywką garnek postaw na środkowej półce. Ta półka jest też idealna do przechowywania żywności, której termin spożycia kończy się za kilka dni.
Jeżeli chodzi o dolne półki, to często są nimi wysuwane szuflady. Idealnie nadają się one do przechowywania owoców i warzyw. Kupując np. jagody lub maliny w opakowaniu, zwróć uwagę, czy ma ono niewielkie otwory pozwalające na swobodny przepływ powietrza. Gdy takich nie ma, lepiej przełożyć owoce do miseczki.
Soki, sosy, jajka
Przechowywanie tych produktów nie powinno ci sprawić trudności – na drzwiach lodówki znajdziesz półki zaprojektowane właśnie z myślą o nich. Tam staraj się odkładać otwarty karton z sokiem, słoiczek majonezu czy butelkę ketchupu.
Praktyczne opakowania jednorazowe o szerokiej gamie zastosowań, znajdzie w dziale https://naczyniajednorazowe.pl/35-pojemniki-salatkowe-i-wieczka.
Najnowsze komentarze