Sajgonki to chrupiące mininaleśniki zawinięte w papier ryżowy. Są symbolem kuchni Dalekiego Wschodu. Wybornie smakują z dipami i sosami.
Jeśli szukamy inspiracji na przepyszne, kolorowe sajgonki, zajrzyjmy na stronę przepisy.pl. Znajdziemy tam mnóstwo ciekawych propozycji.
Sajgonki, czyli mininaleśniczki z sosem
Sajgonki mają postać mininaleśników zawiniętych zwykle w papier ryżowy lub placek pszenny. Faszerujemy je nadzieniem krewetkowym lub mięsno-warzywnym. Są uniwersalną przekąską, która może być jedzona na ciepło lub na zimno.
Mięsno-warzywny farsz do sajgonek
Sajgonki możemy przygotować z gotowego, usmażonego już farszu. Sajgonki z gotowego farszu krócej smażymy, ale mogą być trudniejsze do zwinięcia a w trakcie jedzenia farsz może być sypki. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu najpierw smażymy mięso. Kiedy mięso będzie miękkie i rumiane, dodajemy warzywa, np. cebulę, selera, paprykę i pieczarki. Całość smażymy ok. 5 minut. Do farszu warto dodać odrobinę sosu sojowego, który podkreśli smak mięsa i nada nadzieniu bardziej orientalną nutę. Sajgonki możemy przygotować także z surowego farszu. Są łatwiejsze do zwinięcia, farsz jest zbity, ale wymagają dłuższego smażenia.
Zawijanie sajgonek
Placki ryżowe dostępne są w sprzedaży, nie musimy więc samodzielnie zagniatać ciasta. Po wyjęciu placka z opakowania zanurzamy go na 2-3 sekundy w misce z letnią wodą. Placek przekładamy na drewnianą deskę. Trzeba pamiętać, aby nie kłaść placka ryżowego na ściereczkę lub ręcznik papierowy, ponieważ ciasto się przyklei. Zanurzamy pędzelek w rozkłóconym jajku i smarujemy nim cały placek ryżowy. Jajko sprawi, że sajgonkę łatwiej będzie skleić i nie rozpadnie się podczas smażenia. Łyżeczkę farszu układamy na sajgonce wzdłuż placka (od góry do dołu). Nadzienie powinno znajdować się na środku placka, tak, aby na brzegach zostało ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Zawijamy boki do środka i rolujemy sajgonkę. Gotowe roladki odkładamy na drewnianą deskę. Jeżeli przygotowaliśmy zbyt dużo sajgonek, nadmiar możemy zamrozić jeszcze przed usmażeniem.
Smażenie sajgonek
Roladki smażymy w głębokim tłuszczu. Sajgonki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 3-4 minut. Sajgonki z surowym farszem smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia obracamy każdą sajgonkę, aby się nie posklejały. Zarumienione sajgonki wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed wrzuceniem roladek do oleju możemy obtoczyć je w rozkłóconym jajku i ziarnach sezamu. Dzięki temu sajgonki będą bardziej chrupiące.
Serwowanie sajgonek
Gotowe sajgonki wykładamy na półmisek i jemy pałeczkami. Przed każdym kęsem zanurzamy sajgonkę w sosie, np. słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.
Najnowsze komentarze