Sos beszamelowy idealnie komponuje się z różnego rodzajem gotowanych warzyw, ale również można podawać go z mięsem lub rybami.
Sos beszamelowy został rzekomo wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel.
Sos beszamelowy

Składniki
- masło - 2 łyżki
- mąka - 2 łyżki
- mleko - 500 ml
- sok z cytryny -
- gałka muszkatołowa -
Sposób przygotowania
- Lekko przesmażyć 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki, przez cały czas mieszając, aby otrzymać jasną zasmażkę i nie doprowadzić do zrumieniania.
- Do jasnej zasmażki dolewać stopniowa cienką strużką zimne mleko, energetycznie mieszając, żeby nie dopuścić do powstania grudek.
- Sos zagotować, mieszając, podgrzewać około 20 minut. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, można dodać żółtka lub śmietankę.
Najnowsze komentarze