Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem migdałowym , na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Tiramisu
Składniki
- kawa - 6 łyżeczek
- kremówka - 20 dag
- mascarpone - 25 dag
- twarożek - 25 dag
- cukier - 3-4 łyżki
- likier migdałowy - 10 łyżek
- biszkopty - podłóżne, 25 dag
- cukier waniliowy - 1 torebka
- kakao - 4 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Kawę rozpuścić w pół litrze gorącej wody, przestudzić.
- Serek mascarpone utrzeć z twarożkiem, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym, połączyć z ubitą kremówką.
- Kawę wymieszać z likierem.
- Prostokątną formę (21x28 cm) wyłożyć 1/2 biszkoptów, nasączyć połową kawy i likieru.
- Posmarować połową kremu, przykryć resztą biszkoptów.
- Nasączyć pozostałą kawą, posmarować resztą kremu.
- Posypać kakao, schłodzić.
Najnowsze komentarze