Cebula kojarzy się z czymś nie smacznym i nie przyjemnym chociażby dlatego ze obierając ją bądź krojąc łzy same napływają do oczu, ale dla takiej zupy jak cebulowa naprawdę warto poświęcić kilka łez. Zupa cebulowa w tej wersji jest podawana z grzybami i dodatkowo można dodać grzanki. Zupa cebulowa daje energii na cały dzień, a jej smak jest po prostu obłędny.
Zupa cebulowa z grzybami

Informacje odżywcze Kalorie: 190 kcal;
Składniki
- cebula - 4
- grzyby - 400 gram
- śmietana 18% - 3 łyżki
- mąka - 1,5 łyżki
- masło - 1 łyżka
- kurkuma -
- natka pietruszki -
- pieprz -
- bulion drobiowo-wołowy - 4,5 szklanki
- sól -
- olej -
Sposób przygotowania
- Oczyszczone grzyby pokroić, podlać 6 łyżkami wody i dusić na maśle ok. 20 minut i zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
- Posiekane cebule zeszklić na olejku i zalać bulionem. Gotować około 15 minut.
- Do cebuli dorzucić 2/3 grzybów, śmietanę i szczyptę kurkumy.
- Całość zmiksować. Dodać resztę grzybów, doprawić i posypać natką.
- Zupę można podawać z grzankami.
Najnowsze komentarze