Zupa kalafiorowa z dodatkiem groszku i innych przepysznych warzyw. Doskonała na obiad.
Zupa kalafiorowa
Składniki
- kalafior - 1/3
- marchewka -
- seler - 1/3
- pietruszka - 1/3
- ziemniaki - 4
- groszek - pól puszki
- śmietanka - 1/2 szklanki
- mąka - 1 łyżka
- vegety - 1 łyżeczka
- pieprz -
- natka pietruszki -
Sposób przygotowania
- Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, opłukać.
- Ziemniaki, selera, pietruszkę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, ziemniaki pokroić w grubszą kostkę.
- Warzywa zalać ok. 1,5 l zimnej wody, gotować aż będą prawie miękkie.
- Kalafior dodać 10 minut przed końcem gotowania.
- Dodać odsączony groszek, vegetę przyprawić, krótko dogotować.
- Śmietanę, wymieszać z mąką, dodać trochę wywaru z zupy, wlać do wrzącej zupy.
- Wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze